Varkala

 

Varkala turistort ligger enastående vackert högt uppe på en klippa med utsikt över havet. Denna del av Keralas kust är känd för sina vackra stränder.

Varkala har tre stränder, The Black beach som är ca 2-3 km lång. Den ligger längst norrut och har fått sitt namn på grund av den svarta sanden och är den strand som leder fram till klippans början. Papanasam beach kallas även för Main beach och Cliff beach och sträcker sig ca 5 km söderut. Den räknas som den viktigaste stranden i Varkala, den ligger direkt under klippan och är självklart den största av dessa två. Rakt ovanför Papanasam Beach hittar du ABBA Restaurang och du kan njuta den magnifika solnedgångsvyn över en kall öl eller en god middag.
Längst söderut ligger South beach, på bekvämt promenadavstånd från Papanasam beach.
Orten Varkala är i första hand känd för sina tempel som många hinduer vallfärdar till. Med tiden har orten blivit mer och mer populär bland turister för sina små, men vackra stränder. Stränderna längs med den stora klippan, Varkala Cliff, ligger ca 2 km från själva Varkala, som är en mindre ort. 

Turisterna i Varkala består av alla sorters folk från världens olika hörn. Ännu är Varkala långt ifrån överetablerat, även om du idag kan hitta allt du behöver och lite till utmed The Cliff. 

Den närmaste flygplatsen ligger i delstatshuvudstaden Trivandrum och heter Trivandrum airport. Det är en internationell flygplats och från Trivandrum kan man antingen åka taxi, eller tåg till Varkala. Med bil tar det ca 1 timme och med tåg cirka 1 timme.
Det finns många alternativ när det gäller boende både runt själva klippan eller en bit ifrån. Du hittar allt ifrån lyxiga dyra resorts till enklare rum för 80 kronor natten. ABBA Restaurang hjälper dig gärna att hitta ett bra boende.

Det finns ett stort utbud av restauranger på själva klippan med mat från världens alla hörn. De flesta restauranger erbjuder fiskrätter av olika slag och många har ett bra urval och ser även till att använda färska råvaror. 

Det finns en mängd olika butiker längst med klippan som säljer kläder, smycken, och souvenirer av olika slag. Du hittar även små Supermarkets där du kan köpa det mesta i mat och dryckesväg.

 

Från Varkala är det lätt att ta sig vidare i Kerala. Du har både bussar och tåg som utgår från Varkala stad och vi rekommenderar varmt att du passar på att se dig om i denna vackra delstat, även kallad Gods own country.
Kerala är känt för sitt stora Backwater-system, ett kanalsystem med sötvatten som löper längs kusten. Ombord på någon av de hundratals husbåtarna flyter man i stilla mak förbi risfält och byar med prunkande växtlighet och ett rikt djurliv.
 
Norrut hittar du Munnar, en liten by i kardemummabergen. Här ligger några av världens högst belägna te-odlingar. Om du åker några timmars tågresa söderut kommer du till Kanyakumari vid södra spetsen av Indien. Denna heliga plats är en vallfärdsort på grund av sina många tempel. Här kan du njuta av solnedgången och se tre oceaner mötas.

Kerala är också Ayurvedans hemland. Ayurveda är den mångtusenåriga läran om livet och kommer du dit ska du absolut passa på att få en ayurvedisk massage, där kroppen masseras enligt traditionen med rikligt med örtoljor. Du kan också hitta ett stort utbud av mer omfattande ayurvediska behandlingar.

 

I inlandet ligger bergskedjan Ghat som lockar med sin klara friska luft, sina spännande kryddodlingar och teplantager som producerar en del av det te vi dricker i Sverige. 
Naturparken Periyar ligger uppe i västra Ghatsbergen och bussresan dit går över kanaler, genom risfält och mangoodlingar för att sedan börja den mödosamma klättringen uppför serpentinvägarna upp till cirka 2000 meters höjd.


Det finns många vackra platser att besöka i Gods own country!

 

 

1

 

2

 

4

 

3